Európsky deň jazykov sa pripomína 26. septembra, už od roku 2001

26.09.2024 Celý región

Štrasburg/Bratislava 25. septembra (TASR) – Naprieč celou Európou si obyvatelia starého kontinentu každoročne pripomínajú Európsky deň jazykov. Z iniciatívy Rady Európy (RE) sa od roku 2001 koná 26. septembra. Chce tým upozorniť na jazykovú rozmanitosť, ktorá je podľa RE "nástrojom na dosiahnutie väčšieho medzikulturálneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva európskeho kontinentu". RE podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

Cieľom Európskeho dňa jazykov je podnietiť približne 800 miliónov Európanov zo 46 členských štátov RE, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov z profesionálnych alebo osobných dôvodov. Tentoraz je témou každoročnej pripomienky "Jazykmi za mier".

"Vytvorte plagát, ktorý ilustruje tému Jazykmi za mier. Na plagáte môžu byť symboly, citáty a umelecké diela, ktoré budú vyjadrovať jednotu a porozumenie naprieč rôznymi jazykmi a aktívne prispejú k využívaniu jazykov ako prostriedku na prekonávanie jazykových a kultúrnych rozdielov," vyzýva tento rok RE.

Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa pravidelne koná viacero rôznych podujatí: od aktivít pre deti, cez televízne a rozhlasové programy, vyučovanie jazykov, ponuky ďalších kurzov až po prednášky a konferencie.

Na Slovensku sú oslavy Európskeho dňa jazykov naplánované v Bratislave, tradičným podujatím Ulička jazykov, ktoré bude 26. a 27. septembra 2024. Akcie sa konali v predstihu už v Košiciach. Zahraničné kultúrne inštitúty na Slovensku v minulosti niekoľko rokov organizovali Deň otvorených dverí. Rozhodli sa však priblížiť k záujemcom, predstaviť im svoju činnosť, preto spoločne vytvorili Uličku jazykov. Po vyše 22 rokoch si aktivity zahraničných kultúrnych inštitútov získali okruh stálych priaznivcov. Tieto kultúrne zariadenia naďalej pokračujú vo svojej hlavnej činnosti zameranej na vyučovanie cudzích jazykov.

RE aj týmto spôsobom podporuje kultúrne dedičstvo a mnohojazyčnosť v celej Európe. Ako uvádza aj Európske stredisko pre moderné jazyky (European Centrum of Modern Languages, ECML) v rakúskom Grazi, globalizácia a vzorce obchodného vlastníctva prinášajú nevyhnutnosť ovládať cudzie jazyky aj v práci vo vlastnej domácej krajine. Samotná angličtina už nestačí.

Európa sa môže pochváliť jazykovým bohatstvom: používa sa tu viac než 200 pôvodných európskych jazykov, približne 60 regionálnych či menšinových jazykov a mnohými ďalšími hovoria ľudia pochádzajúci z ďalších kontinentov. Je dôležité, aby sme si uvedomili tento cenný zdroj, používali ho a pestovali, uvádza ECML.

Prvýkrát sa Európsky deň jazykov slávil v roku 2001 pri príležitosti Európskeho roka jazykov. Na aktivitách, zorganizovaných s cieľom ukázať ľuďom prednosti ovládania cudzieho jazyka, sa vtedy v 45 európskych štátoch vrátane Slovenska zúčastnili milióny záujemcov. V roku 2001 výbor ministrov RE rozhodol, že Európsky deň jazykov sa bude sláviť vždy 26. septembra. K jednému z cieľov tohto dňa patrí úsilie zachovať bohatstvo a rozmanitosť jazykov aj kultúry v Európe.

Spolu s RE vyvinula pri vzniku Európskeho dňa jazykov iniciatívu aj Európska únia (EÚ). S mottom sláviť jazyky znamená sláviť rozmanitosť. Hovoriť cudzím jazykom znamená ísť k príslušníkovi toho národa, odstraňovať rôzne bariéry, naučiť sa chápať ho. Cudzí jazyk sa môže naučiť každý človek: potrebné sú najmä nadšenie a dobrá vôľa. Zvládnutím jazyka sa človeku otvoria nové okná do ďalšej kultúry, odkryjú sa pred ním nové horizonty.

EÚ v spojitosti s dňom jazykov už v minulosti konštatovala, že jazyky a ich využívanie tvoria jej podstatu. Únia rešpektuje kultúrnu a jazykovú rozmanitosť svojich občanov.
 

Vyberte región

mark